Tällä viikolla Meta päätti jäädyttää Facebook- ja Instagram-tilini. Sain viestin, että olen rikkonut yhteisön sääntöjä, koska olen jakanut alastomuutta sisältävää materiaalia. Ainoa kuva, jonka olin 12 tuntiin jakanut, oli kuva valmistamastani currykastikkeesta. Koska en muutenkaan jaa somessa mitään kovin rohkeaa, syy tuntui tuulesta temmatulta ja mielivaltaiselta. 

Kuusi vuotta sitten perustin Instagramiin kirjoihin keskittyvän @tarinannuppuja-tilin. Tuolloin halusin löytää itselleni pienen kulmauksen maailmasta, johon voisin kirjoittaa ajatuksiani kirjoista. Oman kirjablogin perustaminen tuntui liian suuritöiseltä ja kömpelöltä, Instagram-tili taas juuri sopivalla tavalla hallittavalta.

Jos nyt voisin matkata menneisyyteen, sanoisin 21-vuotiaalle itselleni, että perusta vain se kirjablogi. Ylikansalliset somejätit voivat toimia mielivaltaisesti, perustelematta ja totalitaarisesti. 

Yli 4500 seuraajaa Instagramissa ja henkilökohtaiset verkostot Facebookissa voi heittää roskakoriin kahdessa päivässä. 

Olen käyttänyt Instagram-tiliäni viime vuodet päiväkirjanani. Olen tallettanut sinne pieniä huomioita arjestani, ja tili on toiminut julkisena muistikirjana. Olen kirjannut ylös ajatuksia lukemistani kirjoista. Olen löytänyt ystäviä ja pitänyt yhteyttä muihin ihmisiin, jotka intoilevat kirjoista. Olen kiinnittynyt verkostoon, johonkin omaan ja identiteetilleni tärkeään. 

Olo on kauhean juureton, kun minut on repäisty siitä irti.

Valitin Metalle tilieni jäädyttämisestä ja sain vastauksen, että tilini on poistettu käytöstä. Nyt en pysty enää yksityishenkilönä valittamaan, vaan saan ilmoituksen, että Metalla ei ole koronan takia tarpeeksi henkilöstöä käymään läpi valituksia. Kosta Facebook on kuitenkin merkittävä osa myös päivätyötäni, kollegani on ottanut yhteyttä Metan yritystukeen. Yritämme saada tilit avattua vielä tätä kautta. 

Oloni ei ole lainkaan luottavainen. Siispä olen samassa pisteessä kuin kuusi vuotta sitten. Miettimässä, mille alustalle voisin jatkossa kirjoittaa ajatuksiani kirjoista.

Vaikka saisinkin tilini vielä takaisin, en aio luottaa enää kaikkea sisällöntuotantoani ailahtelevaisille somealustoille.Mikä on Tarinannuppuja? 

Tarinannuppuja on uusi blogi kirjoista, lukemisesta, kirjoittamisesta, televisiosarjoista ja elokuvista. Minulle tärkeää on myös uusien vegaanisten reseptien kehittely ja kokeileminen, ja vielä mietin, pitäisikö minun käyttää uutta alustaani myös kiinnostavien vegeruokareseptien esiin nostamiseen. Keskeinen ongelma tosin on, että ruoan valokuvaaminen ei ole minulle lainkaan yhtä luontevaa kuin kirjojen kuvaaminen. 

Kirjallisuudessa minua kiinnostavat kirjojen herättämät tunteet ja representaatioiden valta. Rakastan sitä, kun kirjailija on löytänyt täydelliset sanat ja asettanut ne vierekkäin niin, että lukijalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin seurata. Tällä hetkellä minua kiehtovat nimenomaan kirjailijan keinot rakentaa teksti niin, että lukemista ei pysty lopettamaan. Tämä voi olla joko kielellinen, ajatuksellinen tai juonellinen elementti tekstissä. 

Kirjoittajana olen haahuilija ja ideoija, joka haluaisi kirjoittaa nyt heti kaiken. Kirjoitan muun muassa satuintertekstuaalisuudesta ammentavia novelleja ja nuorten aikuisten romanttista YA-romaania. Kaikenlainen sanataide lämmittää sydäntäni, ja olen itse asiassa myös kouluttautunut sanataideohjaajaksi. 

Minut löytää myös Tiktokista, jossa olen tehnyt kirjoihin keskittyviä somesisältöjä vuodesta 2020 asti. Siellä @tarinannuppuja on Suomen suurin kirjoihin keskittyvä Tiktok-tili. 

Jos saan Instagram-tilini takaisin, minut löytää myös sieltä nimellä @tarinannuppuja.

Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat tutut. Hei myös kaikille somesta tutuille kirjakavereille, jotka löydätte tienne tänne. Surettaa aivan valtavan paljon, etten pysty olemaan juuri nyt seurailemassa, mitä kirjagramissa tapahtuu!