Onko mitään ihanampaa kuin käydä läpi kevään kirjakatalogit ja tehdä lukusuunnitelmia seuraavalle vuodelle? 

Kiinnostavia kirjoja ilmestyy keväällä 2023 valtava määrä, mutta perkasin joukosta kaikista kutkuttavimmat. Lähestymistapani tässä katsauksessa on luonnollisesti mitä subjektiivisin. 

Kerro kommenteissa, oletko kiinnostunut samoista kirjoista ja mitä teoksia lisäisit listalle! 

Kevään 2023 kiinnostavimmat kirjat: Lastenkirjallisuus ja YA-kirjat

1. Holly Jackson: Kiltti tyttö, julma kosto, suom. Leena Ojalatva (Karisto)


Somehitiksi noussut Kiltin tytön murhaopas koukutti minut keväällä 2022 täysin. Kirja oli täydellistä parvekelukemista toukokuuhun, enkä malta odottaa, että pääsen lukemaan sarjan toisen osan, Kiltti tyttö, julma kosto

Kirja jatkaa edellisen kirjan päähenkilön, Pipin tarinaa. Hän on perustanut podcastin, jossa ruotii selvittämänsä murhatapauksen käänteitä. Kun hänen ystävänsä Jamie katoaa, eikä poliisia tunnu kiinnostavan, Pipin on kaivettava etsivänhattunsa esiin vaatekaapista. 

Ilmestyy huhtikuussa 2023. 

2. Dess Terentjeva: Freestyle (WSOY)


Dess Terentjevan edellinen säeromaani Ihana nousi Lasten ja nuorten Finlandia-ehdokkaaksi. Freestyle-säeromaani sijoittuu tanssin maailmaan, ja se käsittelee muun muassa seksuaalista suuntautumista. Kaita ahdistaa oletukset ja lokerot, eikä hän tiedä, haluaako edes seurustella. Hänen paras ystävänsä Mandi puolestaan ihastuu tanssikoululla tyttöön. 

Aseksuaalisuutta käsitellään kirjallisuudessa harvoin, ja toivotan uuden aihetta käsittelevän teoksen lämmöllä tervetulleeksi! 

Ilmestyy helmikuussa 2023. 

3. Karen M. McManus: Neljä askelta murhaan, suom. Inka Parpola (Tammi)

Karen M. McManus on saanut minut rakastumaan nuortendekkareihin. Juonissa on agathachristiemäistä kerroksellisuutta, ja pääpaino on mysteereissä eikä nordicnoirin mahdollisimman raaoilla tavoilla tehdyissä murhissa. 

Neljä askelta murhaan kertoo Brynnistä, joka aloittelee true crime -podcastin taustatoimittajana. (Myös Kiltti tyttö, julma kosto -kirjassa nousee esiin true crime -podcastit, hauska sattuma.) Hän palaa vanhaan kouluunsa aikomuksenaan selvittää, kuka tappoi neljä vuotta sitten koulun suosituimman opettajan. 

Ilmestyy maaliskuussa 2023. 

4. Ella Paija: Soita minulle karusellin kelloja (Tammi)

Vielä yksi kiinnostavalta vaikuttava YA-trilleri! Keväästä on näköjään tulossa melkoinen YA-dekkarikevät. Tässä kirjassa tosin taitaa olla myös kauhun sävyjä. Huh, jännittävää, en nimittäin lue juuri lainkaan kauhua, koska menetän siitä yöuneni. 

Soita minulle karusellin kelloa sijoittuu kesäiseen huvipuistoon, jossa alkaa tapahtua hyytäviä asioita. Viimeinen pisara on, kun lapsi katoaa keskellä päivää. Mitä ihmettä huvipuistossa oikein tapahtuu? Sen aikoo selvittää Teemu ja muut huvipuiston kesätyöläiset. 

Ilmestyy toukokuussa 2023. 

5. L. M. Montgomery: Runotyttö, suom. Kaisa Ranta (Art House)

Runotyttö on lohtukirjani. Uusi Kaisa Rannan tekemä suomennos vaikuttaa mahtavalta idealta ja uusi Nuppu Print Companyn kansi on aivan käsittämättömän kaunis! En malttaisi odottaa, että pääsen lukemaan teoksen. Kiehtovaa päästä näkemään, millaisia ratkaisuja uudessa käännöksessä on tehty vanhaan, K. I. Inhan käännökseen verrattuna. 

Ilmestyy kesäkuussa 2023. 

6. Arja Puikkonen & Terhi Ekebom: Viimeiset lohikäärmeet (Lasten keskus)

Kiellettyjä lohikäärmetalleja. Roopert, joka haluaa palavasti löytää sellaisen, koska haluaa isona lohikäärmeratsastajaksi. Modernisoinnin ja siistimisen lautakunta, joka haluaa mieluummin rakentaa kerrostaloja kuin vaalia aluetta, jolla viimeiset lohikäärmeet mahdollisesti elävät. 

Arja Puikkosen Viimeiset lohikäärmeet on rakennettu niin kiehtovan kuuloisista aineksista, että rakastan sitä vähän jo ennen kuin olen edes lukenut koko kirjaa. 

Ilmestyy maaliskuussa 2023. 

Kevään 2023 kiinnostavimmat kirjat: Aikuisten kirjallisuus

7. T. J. Klune: Kuiskailevan oven alla, suom. Mika Kivimäki (Karisto)

Jo ennen kuin edes tiesin, mistä tämä kirja kertoo, tiesin haluavani lukea sen. Rakastin T. J. Klunen edellistä suomennettua kirjaa, Talo taivaansinisellä merellä. Se nousi yhdeksi suosikkikirjoistani hujauksessa.

Kuiskailevan oven alla kertoo Wallacesta, joka tajuaa olevansa kuollut. Hän päätyy raja-asemalle, Hugon teehuoneelle, ja hänelle selviää, että hänellä on viikko aikaa siirtyä tuonpuoleiseen. En aivan tiedä, mitä ajattelisin tästä premissistä, mutta luotan, että T. J. Klune luotsaa minut lempeästi läpi tämänkin hyvänmielen romaanin. 

Ilmestyy toukokuussa 2023. 

Lue myös: T. J. Klune: Talo taivaansinisellä merellä – uusi lempikirjani

8. Akwaeke Emezi: Rakas Senthuran – Mustan hengen muistelmat, suom. Kaisa Kattelus (Kosmos)

Nigerialaistaustaisen Akwaeke Emezin teokset ovat olleet lukulistallani pienen ikuisuuden. Ehkä nyt vihdoin tartun tähän kolmanteen häneltä aikuisille suomennettavaan teokseen. 

Kirjemuotoinen muistelmateos käsittelee jännitteitä, menestystä, sukupuolta, kehoa ja ihmissuhteita eli juuri niitä teemoja, jotka kiinnostavat minua tällä hetkellä hurjan paljon. 

Ilmestyy helmikuussa 2023. 

9. Laura Finska: Muut esille tulevat asiat (WSOY)


Muut esille tulevat asiat -kirjan keskiöön nousevat mielenterveysongelmien ristipaineessa räpiköivät nuoret aikuiset, jotka yrittävät löytää paikkansa ja sijaintinsa maailmassa. 

Kirjan alkuasetelmassa jokin resonoi minussa, vaikka takakansiteksti onkin suppea. Toisaalta jo se, että kirja sijoittuu kesäiseen Helsinkiin, herättää kiinnostukseni. 

Ilmestyy tammikuussa 2023. 

10. Johanna Schreiber: Rivien välissä (S&S, suom. Henni Salovaara)

Kustantamomaailmaan sijoittuva romanssi! Olen myyty jo pelkästään nämä kaksi sanaa kuultuani! 

Kirjan päähenkilö Emily työskentelee kustantamossa viestintäpäällikkönä. Kuormittavan työarjen keskellä hän yrittää toipua erosta ja opetella elämään uutta arkea. Pian kuvioihin astuu sarjakuvapiirtäjä Herman, joka pistää Emilyn pään pyörälle. 

Ilmestyy tammikuussa 2023. 

11. Olga Palo: Aion kertoa nyt kaiken (Otava) 

"Teos tutkii loisteliaasti kielen, kertomisen, ylöskirjaamisen ja selittämisen mekanismeja. Tekstit ajavat autofiktiivisen totuuden iloisesti nurkkaan ja peilaavat siitä itseään." Näin kuvailee kustantaja Aion kertoa nyt kaiken -kirjaa nettisivuillaan. 

Koska kaipaan autofiktiota nyrjäyttäen lähestyviä teoksia, kirja kuulostaa raikkaalta, virkistävältä ja kiehtovalta. Kaiken lisäksi teos on novellikokoelma, joita haluan lisää lukulistalleni vuonna 2023. 

Ilmestyy tammikuussa 2023. 

12. Kirsi Piha: Levoton lukija (WSOY)

Esseekokoelma lukemisesta, kirjoista ja kirjoittamisesta kuulostaa siltä kuin se olisi kirjoitettu juuri minua varten!

Levoton lukija tutkailee muun muassa sitä, miksi päätämme lukea jotkin kirjat ja jätämme jotkin lukematta. Miksi joistakin kirjoista tulee meille rakkaampia kuin toisista? Kirsi Piha pohtii eri kirjailijoiden tapoja kirjoittaa, heidän tuotantoaan ja elämäänsä. 

Ilmestyy toukokuussa 2023.