On taas se aika vuodesta, kun innostun lukemattomasta määrästä uutuuskirjoja ja ahdistun, kun tajuan, etten todennäköisesti ehdi lukea läheskään kaikkea kiinnostavaa. Voi miksei ihminen voisi saada joka syksy ja kevät töistä lukulomaa, jonka ainoa tarkoitus olisi ahmia kiinnostavia kirjoja? Jos jokin firma joskus tällaisen lanseeraa, lupaan tulla teille töihin! 

Kokosin yhteen tänä syksynä ilmestyvistä kirjoista 14, jotka kiinnostavat minua kaikista eniten. Voi miten paljon upean kuuloisia kirjoja tänä syksynä ilmestyykään! 

Lue myös: Kevään 2023 kiinnostavimmat kirjat: nämä 12 kirjaa haluan ehdottomasti lukea


Syksyn 2023 kiinnostavimmat kirjat: nuortenkirjat ja YA-kirjat

1. Ali Hazelwood: Shakkimatti (WSOY, suom. Inka Parpola)


Olen ahminut haltioissani Ali Hazelwoodin suomentamattomia aikuistenromansseja. Hänen tuore YA-romanssinsa julkaistaan suomeksi suunnilleen samaan aikaan kuin englanniksi, enkä voisi olla enempää innoissani! 

Odotan tätä kirjaa valtavan paljon – varsinkin, koska rakastan Queens Gambit -Netflix-sarjaa. Shakkimatti kertoo 20-vuotiaasta shakkinero Mallorysta, joten yhteys Queen Gambitiin tuntuu ilmeiseltä. 

Ilmestyy marraskuussa 2023.

2. Alice Oceman: Yksinpeli (Tammi, suom. Viia Viitanen)

Heartstopper-ilmiöltä ei ole voinut viimeisen vuoden aikana välttyä. Jo ennestään suosittu sarjakuvasarja otti kokonaan uusia kierroksia, kun Netflix-sarjan ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi kesällä 2022. Kiinnostavaa on, että Heartstopper-sarja on syntynyt Yksinpelin spin-offina. Haluan nähdä, mistä kaikki on saanut alkunsa!

Yksinpeli kertoo Heartstopperista tutun Charlien isosiskosta Torista. Viime vuonna Torilla oli vielä ystäviä, mutta sitten jotakin tapahtui. Nyt hän on yksin ja torjuu vanhojen ystävien lähestymisyritykset. Koulussa hämmennystä aiheuttaa Yksinpeli-blogi. 

Ilmestyy elokuussa 2023. 

3. Laura Lähteenmäki: Laske salaa kymmeneen (WSOY)

Lapsuuden kymmenen viimeistä leikkiä. Niistä kertoo Laura Lähteenmäen nuortenromaani Laske salaa kymmeneen. Kuulostaa niin kauniin surumieliseltä ja Kaisu Sandbergin tekemä upea kansi on niin kutsuva, että tämä on pakko lukea. 

Ilmestyy syyskuussa. 

Syksyn 2023 kiinnostavimmat kuvakirjat

4. Martina Moliis-Mellberg & Sanna Mander: Pieni runomieli (S&S, suom. Henriikka Tavi)

Kotimatka koulusta sujuu riimitellen, kun sisarukset keksivät hupsuja ja nokkelia riimejä näkemistään asioista. Kustantaja lupaa, että kirja herättelee lukijansa kehittelemään omia sanaleikkejä. Sanna Manderin postikortit ovat hurmaavia, joten minulla on korkeat odotukset myös teoksen kuvituksesta!

Ilmestyy syyskuussa 2023.

5. Laura Ruohonen & Linda Bondestam: Konkkaronkka (Otava)

Kustantajan mukaan runotarina Konkkaronkka on Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? -kirjan pikkusisko. Jo pelkästään tämä riittäisi siihen, että lisäisin teoksen syksyn odotetuimpien kirjojen listalle. Lisäksi kuitenkin Laura Ruohosen Otus Opus ja Linda Bondestamin Elämäin pohjalla – yksinäisen aksolotlin tarina ovat vakuuttaneet minut siitä, että näissä tekijöissä on jotakin maagista. 

Konkkaronkassa äiti ja kolme villiä lasta lähtevät seikkailemaan ja matkustavat kohti salaperäistä saarta. Kuten kirjallisessa esikuvassaan, myös tässä teoksessa on reikiä, jotka johdattavat seuraavaan kuvaan. 

Ilmestyy lokakuussa 2023. 

6. Maria Vilja: Villikissareppu (Karisto)



Tästä kirjasta kiinnostuin puhtaasti hurmaavan nimen takia! Rosali on aloittamassa esikoulun. Rosalilla on näkymätön reppu, johon kertyy ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Eskarin ensimmäisenä päivänä repulle kasvaa villikissan jalat. Rosali joutuu miettimään, miten repun saa kesytettyä. 

Kirjan alkuasetelma kuulostaa kutkuttavalta ja koskettavalta. Teos kuvaa myös erityisherkkyyttä, joka kuulostaa kiinnostavalta teemalta lastenkirjassa. 

Ilmestyy syyskuussa 2023. 

Syksyn 2023 kiinnostavimmat romaanit

7. Aino Vähäpesola: Suurenmoinen epävire (Kosmos)

Rakastin Aino Vähäpesolan Onnenkissaa, joka ilmestyi joitakin vuosia sitten. Sen vuoksi olenkin erittäin kiinnostunut näkemään, millainen Vähäpesolan toisinkoinen on. 

Myös romaanin aihe kiinnostaa: teos kertoo kustannustoimittajasta, joka saa työpöydälleen tietokirjan urkujen historiasta. (Olenko jo kertonut, että rakastan kaikkea, mikä sijoittuu kirjallisuusmaailmaan?) Lisäksi kirjan kerrotaan käsittelevän elämän pyhiltä tuntuvia hetkiä. Olen myyty. 

Ilmestyy lokakuussa 2023.

8. Rupert Holmes: Näin murhaat pomosi – McMastersin murhaopas (Bazar, suom. Elina Salonen)

Myönnetään: minussa on sen verran synkkyyttä, että tämä kirja päätyi listalle ihan pelkästään kammottavan herkullisen nimensä takia. 

Minua myös kiehtovat erilaiset oppilaitosromaanit, ja Rupert Holmesin kirja kertoo akatemiasta, jossa opiskelee murhaa hautovia rikollisia. Akatemian lopputyönä pitää suorittaa täydellinen murha, josta ei jää kiinni. Huh, miten lupaavan kuuloista! 

Ilmestyy syyskuussa 2023. 

9. Lydia Millet: Lasten raamattu (S&S, suom. Arto Schroderus)

Kaksitoista lasta viettää kesää vanhempineen, ja hirmumyrsky lähestyy. Vanhemmat eivät tunnu välittävän, vaan keskittyvät nauttimaan olostaan. Lapset päättävät pelastautua katastrofilta ilman aikuisia. 

Kustantaja kertoo teoksen kuvaavan ilmastokriisiä raamatullisten allegorioiden kautta ja pohtivan sitä, voiko pelastua, jos usko on menetetty. 

Rakastan lapsinäkökulmaa romaaneissa ja samoin intertekstuaalisia sokkeloita. Tämä romaani kuulostaa kuin minulle kirjoitetulta! 

Ilmestyy syyskuussa 2023. 

10. Vehka Kurjenmiekka: Kellopelisydän (Aula & co)

Vehka Kurjenmiekan Kellopelisydän on pieni ilmiö kirjasomessa jo ennen ilmestymistään. Kirjagrammaajat ovat pitkin kesää jakaneet kuvia siitä, miten paljon varauksia kirjalla on kirjastoissa eri puolella Suomea. 

Olen seurannut Kurjenmiekan @kellopelikirjasto-kirjatiliä jo vuosia Instagramissa, ja siksikin kirja on omalla lukulistallani. Lisäksi tarina vaikuttaa kiehtovalta: se kertoo salamurhaajista, joiden sydämen paikalla tikittää kellopelisydän. Jos salamurhaaja ei suorita vähintään yhtä murhaa vuodessa, sydän pysähtyy. Jaiks! Odotan jo, että pääsen lukemaan lisää tästä maailmasta!

Ilmestyy syyskuussa 2023. 

Syksyn 2023 kiinnostavin sarjakuva

11. Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä (S&S)

Ulla Donnerin edelliset sarjakuvateokset Spleenish ja Sontaa ovat onnistuneet sanoittamaan osuvasti kapitalistista ja suorituskeskeistä aikaa, jonka keskellä elämme. Donnerista onkin tullut minulle kirjailija, jonka teokset päätyvät suoraan lukulistalleni, vaikken edes tietäisi vielä, mistä teoksessa on kyse. 

Tämä uutukainen käsittelee ilmastotuhoa, jossa eri eliölajien kohtalon ratkaisee, miten hyvin ne pystyvät sopeutumaan ihmisten vaateisiin. Kustantaja lupailee satiiria ja huumoria, mikä kuulostaa sopivalta vastapainolta musertaville aiheille. 

Ilmestyy elokuussa 2023. 

Syksyn kiinnostavimmat nonfiktioteokset

12. Jennette McCurdy: Onneksi äitini kuoli (Johnny Kniga, suom. Saara Pääkkönen)

Äiti haluaa, että hänen lapsestaan tulee tähti. Jennette haluaa tehdä äidin unelmasta totta. Omaelämäkerrallisessa teoksessaan eniten näyttelijätähti Jennette McCurdy kuvaa, millaista on kasvaa nuoreksi kulissien kätköissä. Mukana kuvioissa on kontrollointia, paniikkikohtauksia ja alkoholiongelma. 

Kun äiti kuolee syöpään, McCurdy tajuaa voivansa vihdoin asettaa oman hyvinvointinsa äidin toiveiden edelle. Kirjan lähtöasetelma kuulostaa kaamealta ja juuri siksi niin koukuttavalta. 

Ilmestyy elokuussa 2023.

13. Silvia Hosseini: Kirjallisuuden kiihottava historia (Gummerus)


Tätä teosta olen odottanut listan kirjoista pisimpään! Palvon – siis palvon! – Silvia Hosseinin esseeteoksia Pölyn ylistys ja Tie, totuus ja kuolema. Voisin lukea vaikka Hosseinin kauppalistoja, jos saisin sellaisia käsiini. 

Nyt hän tosin kirjoittaa seksistä ja kirjallisuushistoriasta. Onko kuumempaa aihetta? Teoksessa käydään läpi, miten seksiä on kuvattu länsimaisen kirjallisuuden historian eri aikakausina. 

Ilmestyy syyskuussa 2023. 

14. Riina Tanskanen & Samu Kuoppa: Kapitalismin suuri illuusio (Into)

Tietokirjassa käydään läpi yhdeksän keskeistä asiaa, joiden päällä kapitalistinen yhteiskuntajärjestelmämme lepää. Kustantaja kirjoittaa: "Ihmiskunnan edistyksen airuena esitetty kapitalismi rapauttaa demokratiaa, pitää yllä orjuutta ja ruokkii epätasa-arvoa. Kapitalismi myydään meille ainoana vaihtoehtona, vaikka se on mahdollisista vaihtoehdoista pahimpia." 

Tällaiselle kaltaiselleni kapitalismiin jo lähtökohtaisesti kriittisesti suhtautuvalle millenniaalille kirja kuulostaa täydellisen osuvalta. Kiinnostavaa nähdä, miten Tympeät tytöt -sarjakuvistaan tutuksi tullut Riina Tanskanen käsittelee aihetta Samu Kuopan kanssa!

Ilmestyy syyskuussa 2023.