Tuntuuko kirjoittaminen pakkopullalta? Etkö haluaisi istua alas ja kirjoittaa? Minusta ainakin tuntuu tältä usein, vaikka samalla en haluaisi mitään sen enempää kuin omistaa koko elämäni kirjoittamiselle. 

Jokainen kirjoittaja tietää, että jos kirjoittaa vain silloin, kun inspiraatio iskee, tekstiä syntyy kahtena päivänä vuodessa. Varsinkin päivätöiden jälkeen luovaa energiaa voi olla vaikea löytää. 

Tässä jutussa paljastan 10 pientä niksiä, joilla houkuttelen kirjoittamisen iloa esiin. Voisivatko nämä keinot auttaa sinutkin pääsemään akuutin kirjoitushaluttomuuden ylitse?

Lue myös: Näin pääsin ylitse kirjoittamisen esteistä – 7 keinoa, joilla lopetin kirjoittamisen karttelun

1. Hanki kirjoitusevästä

Pala suklaata ja kupillinen ihanaa teetä tekee ihmeitä, kun kirjoittaminen tökkii. 

2. Rakenna kirjoitusmaja – tai etsi muu täydellinen, inspiroiva kirjoituspaikka

Olen suositellut lukumajan rakentamista ihmisille, joilla lukeminen tökkii. Miksei kirjoitusmaja voisi auttaa siis kirjoitusjumeihin? 

Jokin muukin ihana kirjotusmiljöö voi saada tekstin virtaamaan. Tampereella suosikkipaikkojani ovat teehuone The Hidden, Kahvila Runo ja Sampolan kirjasto, jonne tulvii isoista ikkunoista luonnonvaloa. 

3. Käy kävelyllä – tai suihkussa

Olen saanut joitakin parhaita ideoita työstämiini teksteihin ollessani suihkussa tai kävelyllä. Ilmeisesti en ole ainoa. Jenny Fagerlund ja Caroline Säfstrand kertovat Skriv feeldgood -kirjassa, että jopa 72 prosenttia erääseen tutkimukseen osallistuneista yrittäjistä kertoi saaneensa isoimman huippuideansa suihkussa. 

4. Palkitse itsesi

Kirjailija Joanna Heinonen kannusti viime kesänä kirjoitusretriitissä asettamaan omalle kirjoitusprojektille välitavoitteita ja miettimään, miten niiden saavuttamisesta voisi palkita itsensä. 

Siispä tein itselleni palkintolistauksen. 25 sivua editoitua tekstiä – saan ostaa söpöjä tarroja. 50 sivua editoitua tekstiä – saan käydä uudessa kahvilassa. 75 sivua editoitua tekstiä – saan ostaa uuden ihanan muistivihkon. 

Nyt puolen vuoden testailun jälkeen olen vakuuttunut, että itsensä palkitseminen aina silloin tällöin on parasta ikinä. 

5. Kirjoita tekstiä siitä kohdasta, joka tuntuu hauskimmalta

En kirjoita tekstiä kronologisesti, vaan kirjoitan ensin ne kohdat, jotka kutsuvat puoleensa erityisesti. Kirjoitan kohdasta, jonka kirjoittaminen tuntuu jännittävältä, hauskalta, kutsuvalta, innostavalta.

Jätän viimeiseksi kohdat, joiden kirjoittaminen tuntuu tahmealta. Näin olen saanut jo paljon tekstiä aikaan ja ehkä myös alitajuisesti työstänyt vaikeita kohtia, kun tulee aika kirjoittaa niistä.

6. Kirjoita kauniiseen muistikirjaan ihanalla kynällä

Vaikka pääasiassa kirjoitan tietokoneella, käsin kirjoittaminen auttaa tekstin solmukohdissa. Suunnittelen vihkoihin ja muistikirjoihin tekstin rakennetta, kirjoitan kohtausten alkuja, teen to do -listoja, luonnostelen vaikean henkilöhahmon ääriviivat. 

Viime syksynä innostuin myös ostamaan söpöjä kyniä. Kynä, jossa on kirahvin kuva tai vilkkuva valo, saa odottamaan hetkeä, jolloin siihen saa seuraavan kerran tarttua. 

7. Lue inspiraatiokirjaa

Olen kasannut kirjoituspöydälleni pienen pinon kirjoja. Niiden aihepiireissä, tyylissä tai äänessä on jotakin sellaista, mitä haluaisin itsekin tavoittaa. 

Kun kirjoittaminen tökkii, tartun kirjaan ja lukea muutaman sivun. Tämä auttaa palauttamaan mieleen, mitä kohti olen menossa – toivottavasti jotakin yhtä suurenmoista kuin ihailemani teos! 

8. Tee soittolista, joka sopii tekstillesi täydellisesti

Kirjoitusrutiineihini kuuluu, että aloitan aina kirjoittamisen kuuntelemalla käsikirjoitukseni teemabiisin. Se auttaa pääsemään tekstin maailmaan, toimii porttina kirjoittamattomuuden ja kirjoittamisen välillä. Soittolistalta löytyy myös muita kappaleita, jotka sysivät kirjoittamista eteenpäin. 

9. Vaihda tekstiä

Kun kirjakäsikirjoitus ei edisty, siirryn hetkeksi kirjoittamaan jotakin ihan muuta. Teen pienen kirjoitusharjoituksen, kirjoitan ajatuksenvirtaa kaksi sivua, kirjoitan novellin tai runon.

Luovuudelle tekee hyvää välillä vähän väistellä ja kuljeskella sivupoluilla. Kirjoittaminen pitää yllä kirjoittamista. 

10. Älä kirjoita

Kirjailija Elina Rouhiainen muistutti Instagramissa viime kesänä, että välillä pitää olla myös kirjoittamatta. Kirjoittajan on osattava päästää irti liiasta kontrollista ja pakosta. 

Ajattelen, että kirjoittamattomuuskin on tärkeä osa luovaa prosessia. Sen aikana kirjoittaja tekee huomioita ja aivot prosessoivat tekstiä eteenpäin  joskus alitajuisestikin. 

Salli siis itsellesi haahuilu. Sitäkin tarvitaan!