Nadja Sumasen Sade on kaikille sama (2021, Otava) on novellikokoelma täynnä karvaankauniita, auringonmakuisia ja rujoja pieniä tuokiokuvia nuoruudesta. Lapsuus on jäämässä taakse, aikuisuus edessä kipeänä ja karkeana. 

Pidän siitä, miten tunnistettavista ja paikoin jopa arkisista tilanteista löytyy erityisyyttä. Tavallisuuden takana lymyilee monessa novellissa jotain vähän vinksahtanutta, joka rikkoo pinnan:

Viljamin äidin ylihuolehtivaisuus saa äärimmäisiä piirteitä. 

Jessen pitäisi kirjoittaa essee avioliitosta, vaikka hänen uskonsa kyseiseen instituutioon on rapissut pois pala palalta. 

Saara päätyy treffeille netissä tapaamansa keski-ikäistyvän kirjailijan kanssa ja ajattelee treffien ajan kultakalansa tappamista.

Moni novelli luo vahvan tunnejäljen. Ensimmäinen novelli, Herkkä kohta, on mustan komiikan sävyttämä. Synkkä absurdius jopa vähän järkyttää, koska se on niin odottamatonta. 

Perheväkivallan kaameudesta kertova Valse triste taas liukuu hylätyn autiotalon estetiikan ja päähenkilön lapsuudenkodin rikkonaisuuden välillä. Molemmat ovat yhtä hajalla. Päähenkilö huolehtii kulkukissasta ja hoivaa sitä, vaikka hänen omat vanhempansa ovat epäonnistuneet hänen huolehtimisessaan.

Nadja Sumanen: Sade on kaikille sama

Sade on kaikille sama -kokoelmasta löytyy myös lohtua ja kauneutta

Yksi lohdullisimmista kohtaamisista löytyy kokoelman nimikkonovellista, jossa tanssitaan sateessa parkkipaikalla. Aysha, jolla ei ole suomalaista sukunimeä, riemuitsee sateen vapaudesta: 

”Sade on kaikille sama. Se kastelee pellavapäät, pipopäät, huivipäät, mustatukat, ne jotka uskovat kuolemanjälkeiseen elämään ja ne joille sitä ei ole.” (s. 84, Sade on kaikille sama

Kun autossa yksin tupakoiva nainen huutaa Ayshalle tervehdyksen, vähemmistöstressi nostaa päätään, suojakilvet nousevat pystyyn. Uhkaavaksi tulkitusta tilanteesta syntyy merkillinen, lempeä kohtaaminen. Kauneuttakin löytyy yllättävistä paikoista.

Moni novelli on yllättävän intensiivinen lyhyydestään huolimatta. Nadja Sumanen on onnistunut lataamaan tiiviisiin teksteihin lukuisia kutkuttavia merkitystasoja ja nätisti havainnosta toiseen liukuvia tuokioita. 20 tarinan joukosta on mahdoton valita suosikkia!

Arvio on julkaistu ensimmäisen kerran Tarinannuppuja-Instagram-tililläni.