Johanna Schreiberin Rivien välissä (S&S, 2023, alkup. Mellan raderna, suom. Henni Salovaara) oli minulle yksi kevättalven odotetuimmista kirjoista

Luin kirjakatalogista sanat ”kustantamo” ja ”uusi rakkaus”, ja olin myyty. Rakastan nimittäin kaikkia tarinoita, jotka sijoittuvat kustannusmaailmaan, ja romansseista on tullut suuri heikkouteni.

Mistä Johanna Schreiberin Rivien välissä -kirja kertoo?

Rivien välissä kertoo vasta eronneesta Emilystä, joka työskentelee kustantamo Schantzin markkinoinnissa. Kustantamoa johtavat varsin erimieliset sisarukset, joiden visiot kustantamon tulevaisuudesta poikkeavat suuresti toisistaan. Kirja sivuaakin päivänpolttavaa kysymystä, miten kirjallisuus pysyy relevanttina 2020-luvulla. Pitääkö liiketoimintaa laajentaa vai riittääkö kirjallisuus itsessään? 

Kustantamon kesäjuhlissa Emily tapaa sarjakuvapiirtäjä Hermanin, joka saa Emilyn nopeasti hullaantumaan. Emily tempautuu suhteeseen ja yrittää deittailun lisäksi pitää käsissään lankoja töissä ja olla kotona läsnä esikouluikäiselle lapselleen.

Johanna Schreiber: Rivien välissä

Rivien välissä on pohjimmiltaan kirja mielenterveydestä

Voi olla, että lähdin lukemaan kirjaa vähän liian vaaleanpunaiset lasit silmilläni. Romanssi paljastuu pitkälti sivujuoneksi, eikä romaanissa käytetä hirveästi aikaa esimerkiksi jännitteen luomiseen parin välille. Hullaantuminen tapahtuu silmänräpäyksessä, ja itselleni ainakin jää hieman mysteeriksi, miksi Emily edes alunperin kiinnostuu Hermanista. Ehkä se on kirjailijan tarkoituskin, koska tarinan myötä Hermanista alkaa paljastua epämääräisiä piirteitä.

Emilyn tasapainoilu arjen haasteiden äärellä saa kirjassa paljon enemmän tilaa kuin romanssi. Miten jakaa yhteishuoltajuus eksän kanssa? Miten pitää molemmat pomot ja kustantamon isoimmat kirjailijat tyytyväisinä? Miten taklata työt, jotka tulevat kotiin ja horjuttavat jaksamista? Välillä Emilyn työstressin kuvaaminen sai sydämeni pamppailemaan vähän liiankin lujaa, enkä pystynyt kuuntelemaan kirjaa illalla ennen nukkumaan menoa.

Loppupuolella kirjaa käsitellään paljon Emilyn mielenterveyttä, ja vaikka alkupuolella viitattiinkin hänen vaikeuteensa selvitä joistakin arkisista jutuista, diagnoosi tuli minulle lukijana silti puun takaa. Pidin siitä, mihin tarina tällä saralla kulki, mutta ehkä olisin kaivannut vielä enemmän pohjustusta, etten olisi yllättynyt niin isosti siitä, että Rivien välissä on pohjimmiltaan kirja mielenterveydestä.

Kustantamo S&S:n katalogissa kirjaa hehkutettiin feelgoodiksi, mutta vaikka kirjassa onkin paikoin kepeyttä, sen tunnelma on mielestäni suurimman osan aikaa lempeän haikea. Mukana on myös raskaita teemoja, kuten Emilyn taannoisen keskenmenon käsittely. Aluksi meinasinkin pettyä, kun Rivien välissä ei ollutkaan ensisijaisesti mikään kevyt, ihanan hykerryttävä romanssi, jota lukija voisi fiilistellä ja elää mukana. 

Pidin kirjasta kyllä lopulta, kun olin muotoillut odotukseni uusiksi tajuttuani, että kyseessä on olettamaani vakavahenkisempi lukuromaani. Kesäisen Tukholman tunnelma sai haaveilemaan reissusta Ruotsiin ja kirjamaailman kuvaus kiinnosti juuri niin paljon kuin olin ounastellutkin! 

Kyseessä on sarjan ensimmäinen osa, ja kustantamo Schanziin päästään vielä palaamaan sarjan seuraavissa osissa. 

Mitä muuta kannattaa lukea tai katsoa, jos rakastaa kustannusmaailmaan sijoittuvia tarinoita?

  • Kustantamoon sijoittuu hulvaton tv-sarja Younger, jossa nelikymppinen Liza yrittää päästä takaisin työelämään oltuaan pitkään kotiäitinä. Kun töitä ei muuten heru, Liza tekeytyy parikymppiseksi. Uudella iällä hänet palkataankin kustantamoon harjoittelijaksi. Sarjaa voi katsoa ainakin Elisa Viihde Viaplaysta. 
  • Ruotsalaissarja Rakkaus & anarkia kertoo Sofiesta, joka aloittaa työt kustantamossa konsulttina. Hänen tehtävänsä on kertoa, miten kustantamon toiminnasta voitaisiin tehdä taas kannattavaa. Työpaikalla työskentelee myös parikymppinen Max, jonka kanssa Sofie tempautuu outoon valtapeliin, jossa pari yllyttää toisensa tekemään toinen toistaan oudompia asioita. Sarjan voi katsoa Netflixistä. 
  • Kustannusmaailmaa sivuaa myös Emily Henryn ihana kirja Book Lovers, jonka molemmat päähenkilöt työskentelevät kirjallisuusagentteina. Kirjassa tehdään pääosin etätyötä, mutta kustannusmaailma on silti voimakkaasti läsnä läpi teoksen. Kirja ilmestyy suomeksi kesällä 2023 nimellä Rakkautta rivien välissä